Sisteme inchidere cercei
Avand in vedere multitudinea de modele, in universul cerceilor putem totusi distinge cateva categorii de baza privind sistemul de inchidere, respectiv prindere pe lobul urechii, toate cu avantaje si dezavantaje privind confortul , comoditatea dar si siguranta la purtare.
1) Inchizatoare tip surub

Poate cea mai raspandita modalitate de fixare, practic sistemul este unul simplu , o tija atasata cerceilor este introdusa in lobul urechii si prinsa in spate cu o inchizatoare tip fluturas ( garoafa).Se utilizeaza in general la cerceii de marime mica.Printre avantaje putem enumera discretia prinderii si simplitatea fixarii pe lobul urechii , precum si posibilitatea reglarii fluturasului in functie de grosimea lobului urechii.Un dezavantaj al acestui sistem de prindere este dat de capatul ascutit al tijei ; atentie la schimbarea imbracamintei si la purtarea pe timpul noptii.
O varietate a acestui sistem este inchizatoarea cu filet , tija introdusa in lobul urechii prezinta la capat un filet pe care fluturasul se insurubeaza.
2)Inchizatoare model frantuzesc (Latch back)
Deosebit de populare in randul bijutierilor datorita discretiei ( sistemul de inchidere este ascuns in spatele lobului urechii) si elegantei, dar si sigurantei, acest sistem de prindere fiind sigur. Atentie se acorda spatiului alocat lobului urechii, acesta nu poate fi reglat ( ca la tipul de inchizatoare cu surub) , iar in situatia in care lobul este mai mare decat acest spatiu purtarea cerceilor devine incomoda sau chiar dureroasa. ( Unele modele sunt concepute pentru fetite si au acest spatiu mai mic)
3)Inchizatoare tip Lever back
Feminine si elegante,sunt usor de utilizat asigurand siguranta la purtare.Carligul este introdus in lobul urechii si este inchis cu un clip mecanic posterior care impiedica caderea cerceilor din ureche.
4)Carlige Africane
Sunt folosite preponderant pentru cerceii lungi, foarte usor de pus in ureche, tortitele trecand direct prin lob. Pentru cresterea sigurantei tortitele pot fi asigurate cu un dop de silicon.Se recomanda scoaterea cerceilor cu acest sistem de inchidere in timpul activitatilor fizice si inaite de culcare.
5)Cerceuri clasice sau creole
Sunt de doua tipuri
-
prindere cu arc la care tija cercelului dup ace trece prin lobul urechii este introdusa in tubul opus.
-
inchidere in furca sau incuietoare frantuzeasca unde tija care trece prin lob este prinsa in partea opusa intr-o forma de furca.
6)Sistem veriga cu arc-Huggie Studs
Se foloseste la creolele mici in diametru si mai late care au o parte mecanica (“ tip balama”) in mijloc, iar tija care trece prin lobul urechii prezinta un sant care se fixeaza pe partea opusa cu un “click”.
7) Sistem Omega clip
Potrivita la modelele mari, tija introdusa prin lubul urechii este asigurata cu un clip .(similar cerceilor cu clipsuri)
8)Inchizatoare pentru copii cu prindere in fata
Special conceput pentru bebelusi si prescolari ,sistemul se inchide anterior printr-un mic inel.